Save the date: 28 maart bijeenkomst over enquête Groningen
‘Groningers boven gas’, eiste Tom van der Lee namens de parlementaire enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen. Op 24 februari presenteerde de enquêtecommissie haar rapport, een imposante stapel boeken waarin de geschiedenis van de gaswinning van 1959 tot heden gedetailleerd wordt beschreven. NRC-journalisten Claudia Kammer, Derk Stokmans, Wubby Luyendijk en Mark Middel zetten de ‘harde conclusies’ van de enquêtecommissie op een rij. Kabinet, ambtenaren, de Tweede Kamer en wetenschappers faalden collectief en veroorzaakten zo een ramp voor de Groningers, ‘waarbij lang niet iedereen zich realiseert dat Nederland weinig andere situaties kent met zo’n groot aantal gedupeerden’.
Die dag was er veel aandacht voor het rapport. Maar hoe nu verder? NOS-verslaggever Heleen Ekker legde daags na de publicatie van het rapport treffend uit dat het niet ontbreekt aan goede wil, maar dat de juridische afwikkeling al jaren het probleem is. Ze is bang dat het rapport daar niet meteen verandering in brengt:
Vervolgens werd het stil. De Tweede Kamer gaat waarschijnlijk pas in mei over het rapport spreken. We zijn deze nieuwsbrief begonnen om de aandacht voor Groningen levend te houden tussen de publieke verhoren en de presentatie van het rapport. Met onze teksten hebben we willen bijdragen aan een levendig debat over de geschiedenis en toekomst van Groningen en gaswinning. In Groningen is het gesprek ondertussen wel in volle gang:
George de Kam schreef een opiniestuk voor het Dagblad van het Noorden over de ereschuld en aan wie en hoe die eigenlijk moet worden afgelost. Het geld moet gaan naar burgers die getroffen zijn door aardbevingen, niet naar gaten in gemeente begrotingen.
Het Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen organiseerde een debat over hoe nu verder na de enquête. Schade moet eerst worden afgehandeld, daarna kunnen we praten over langetermijnproblemen zoals de energietransitie, zei historicus Dirk Wolffram daar. Lees het verslag hier. Agustin De Julio nam deel aan het debat, lees zijn stuk over de enquête voor Tot op de Bodem hier:
De Groningse hoogleraar Tom Postmes liet aan Trouw al weten wat hem betreft de kabinetsreactie op het rapport zou moeten zijn: collectief aftreden.
De komende tijd zullen we niet meer wekelijks een nieuwsbrief rondsturen, ook omdat we een eerste analyse van het rapport ons weinig nieuwe inzichten opleverde.
We zetten het gesprek voort met een bijeenkomst waar we het rapport en de eerste reacties daarop tegen het licht houden. Op 28 maart gaan milieuhistorici Marin Kuijt en Peter van Dam van de Universiteit van Amsterdam in gesprek met Claudia Kammer (NRC Handelsblad), George de Kam (expert Groninger woningmarkt en activist), Peter van der Gaag (kritisch geoloog) en Hannah Porada (UvA-onderzoeker). Wat valt op aan het rapport nu we het een maand hebben kunnen laten bezinken? Lagen de reacties in de lijn der verwachting? En welke aspecten van verleden en toekomst van Groningen en het gas zijn buiten beeld gebleven?
De bijeenkomst vindt plaats in Spui 25 in Amsterdam, 17 uur. Aanmelden kan via deze link: https://spui25.nl/programma/groningen-en-het-gas-een-maand-na-het-rapport